Locatie

Oentsjerk (Oenkerk) ligt ongeveer 13 km ten noordoosten van Leeuwarden en ligt in de streek Trynwalden. In een bosrijke en fietsvriendelijke omgeving van Friesland.

Routebeschrijving

Vanuit Heerenveen

Richting Leeuwarden (A32)
afslag Leeuwarden-Oost (N31)
richting Dokkum (N352/N355/N361)
richting Aldtsjerk (Oudkerk) (Rengersweg)
laatste afslag in bebouwde kom Oentsjerk rechts (Rengersweg).

Vanuit Harlingen

Richting Leeuwarden (A31)
door Leeuwarden richting Dokkum (N355/N361)
richting Aldtsjerk/Oudkerk (Rengersweg)
laatste afslag in bebouwde kom Oentsjerk/Oenkerk rechts (Rengersweg).

Vanuit Dokkum

Richting Leeuwarden (N361)
voor Oentsjerk/Oenkerk afslag Aldtsjerk/Oudkerk (Rengersweg).

Vanuit Groningen/Drachten

Richting Drachten (A7)
richting Leeuwarden (N31)
richting Burgum (N356)
richting Leeuwarden (N355)
richting Dokkum (N361)
richting Aldtsjerk/Oudkerk (Rengersweg)
laatste afslag in bebouwde kom Oentsjerk/Oenkerk rechts (Rengersweg)

Openbaar vervoer:

Neem de trein naar Leeuwarden. Komend vanuit de hoofduitgang van het NS-station vind je busstation aan de linkerzijde. Stap op lijn 51 (Connexxion) naar Dokkum. Lijn 50 naar Dokkum is sneldienst en stopt niet in de dorpen. De dienstregeling is te vinden op www.arriva.nl
Ook komend vanuit richting Groningen is het raadzaam om de bus vanuit Leeuwarden te nemen naar Oentsjerk. Stap niet uit de trein in Hurdegaryp: het busvervoer van daaruit naar Oentsjerk is een ware expeditie!
‘s Morgens vertrekken de bussen om 24 minuten over het hele uur vanuit het busstation en komen om 50 minuten over heel aan bij de bushalte in Oentsjerk. ’s Avonds vertrekken de bussen om 27 minuten over het hele uur vanuit Oentsjerk en komen om 52 minuten over heel aan bij het busstation in Leeuwarden. De hele dag is er een uur-dienstregeling. De laatste bus naar Leeuwarden vertrekt om 23.27 uur vanuit Oentsjerk. De laatste bus richting Dokkum vertrekt 23.48 uur vanuit Oentsjerk.
De bushalten bevinden zich in Oentsjerk aan weerskanten van de weg, tegenover elkaar bij café ‘’t Wapen fan Fryslân’.

Vanuit Dokkum

Maak gebruik van lijn 51 naar Leeuwarden. Na het passeren van het plaatsnaambord Oentsjerk en de verkeersdrempel, uitstappen bij de eerstkomende bushalte bij het café.

Vanuit Drachten

Je komt met buslijn 10 of 14 (Arriva) richting Leeuwarden. De dienstregeling is te vinden op www.arriva.nl
’s Morgens vertrekken de bussen om 7 minuten over het hele uur van het busstation. Je kunt overstappen in Tytsjerk, Swarteweisein (Zwartewegsend) dit is bij de afslag naar Dokkum, bij Hotel E-10. Je stapt uit net voorbij de stoplichten. Daarna loop je terug over de kruising en gaat bij de bushalte naast het parkeerterrein van het motel staan. Hier kan je overstappen op lijn 51.
Bij vertrek met de bus van 5 minuten over het hele uur kom je om 36 minuten over heel aan bij Hotel E-10. Lijn 51 vertrekt vandaar om 45 minuten over het hele uur. ’s Avonds op de terugweg is de overstap bij Swarteweisein een probleem. Aangeraden wordt om dan over Leeuwarden te reizen.

Met behulp van www.9292ov.nl kun je alle reisinformatie, voor alle soorten openbaar vervoer vinden. Type als bestemming ‘Dr. Kijlstraweg, Oentsjerk’ in, de loopafstanden en kosten, staan ook vermeld.