Zondagochtendconcert, ‘zonder vrouwen geen muziek’

Rachel Ann Morgan

De mezzosopraan Rachel Ann Morgan werd geboren en opgevoed in een Welsh sprekende familie in Cardiff, Wales. Toen ze negen jaar oud was kreeg zij haar eerste harplessen. In de loop der volgende jaren won zij verschillende harpcompetities in Wales. Zij studeerde muziek aan de Universiteit van Bristol en daarna harp bij Edward Witsenburg en zang bij Sophia van Sante aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na vijf jaar als harpiste verbonden te zijn geweest aan het Nederlands Ballet Orkest begon zij haar operacarrière bij de Opera Studio van de Nederlandse Opera Stichting. Zij heeft prijzen voor opera en lied gewonnen in Nederland en België.

Bijzonder zijn haar concerten van klassieke en volksliederen met eigen harpbegeleiding. Zij brengt zowel Keltische muziek uit haar geboorteland als liederen uit vele andere landen. Dit programma voerde zij uit in veel Europese landen, Rusland, Japan, USA en Canada. De componisten Marius Flothuis, Jochem Slothouwer en Burghardt Söll hebben liederen voor haar gecomponeerd waarin zij zichzelf op de harp begeleidt.

Zij heeft tal van cd’s gemaakt, waaronder drie met eigen harpbegeleiding en drie met de harpist Edward Witsenburg. Voor Globe heeft zij onder andere‘ de titelrol in Purcell’s Dido and Aeneas gezongen en een world premiere disc gemaakt met liederen van de Nederlandse componiste Anna Cramer.

Programma’s

Invitation au voyage

Rachel Ann Morgan brengt u een programma van Keltische liederen uit Wales, waar zij vandaan komt, Schotland en Ierland, waarbij zij zichzelf begeleidt op de Keltische harp. Tussen de groepen volksliederen bespeelt zij de concertharp, een Franse Érard uit 1914 die vroeger eigendom is geweest van Rosa Spier, en zingt daarbij liederen uit Frankrijk, Spanje, Rusland, Japan en Nederland. Tevens staat er een harpsolo op het programma.

 Aan bod komen composities van uiteenlopende componisten als Delius, Massenet, Tosti, Ravel, Granados, Bach en Ortiz. Zij vertelt over de liederen die zij ten gehore brengt en geeft uitleg over de beide instrumenten.

Zonder vrouwen geen muziek !

Vrouwen worden geassocieëerd met schoonheid, tederheid, moederschap. Maar ook met verleiding, jaloezie en hekserij. Ze zijn het zwakke geslacht, maar in het Engels zijn ze the fair sex. Vandaag zelfs zien we dat de computer niet kan functioneren zonder de matrix of moederbord. Oorlogen zijn gevoerd voor een vrouw, zoals de Trojaanse oorlog. Talloze toneelstukken beschrijven de tragiek van de liefde, zoals Shakespeares Romeo en Julia. De eerste opera’s rond 1600 in Italië waren versies van de liefde tussen Orfeo en Euridice.

Dit programma voor zang en harp opent met Purcell What can we poor females do?; daarna volgt een panorama aan antwoorden van o.a. Offenbach, Verstovski, Rodrigo en Keltische folksongs. Een verkenning van vrouw en vrouwelijkheid.

Music and women I cannot but give way to, whatever my business is

(Samuel Pepys 1633-1703)

Rachel Ann Morgan (mezzosopraan) met eigen harpbegeleiding

’Zonder vrouwen geen muziek’, met liederen van Purcell, Offenbach, Verstovski en Rodrigo en met Keltische folksongs

Locatie: ‘Stania State’, Rengersweg 98B, 9062 EJ Oenkerk

Aanmelden: bij contactpersoon mw Couweleers via (058) 2991822 of mailto: yolben@yahoo.com

NB concert in samenwerking met de Soroptimisten Noord